Ontwikkelingen in zonnepaneel recycling

Niet alleen de ontwikkelingen van zonnepanelen gaan in sneltreinvaart. Ook de mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen nemen toe. Er is al een praktijkvoorbeeld waarin een zonnepaneel bijna volledig gerecycled is.

Kostbaar proces

Het recyclen van zonnepanelen is nog niet overal even actueel. Het is een kostbaar proces, dus niet commercieel interessant. Op dit moment gebeurt het vooral in Europa en Japan. Maar dat betekent niet dat het nieuw is, dat er nog nooit over recycling van zonnepanelen is nagedacht. Er is zelfs wetgeving waarin bepaalde voorwaarden zijn vastgelegd.

Om het recyclen van zonnepanelen mogelijk te maken, is er dus geld nodig. Dit gebeurt steeds meer vooraf, dus bij productie of verkoop. Denk bijvoorbeeld aan een verplichte verwijderingsbijdrage. Ook is er een Europese non-profit organisatie, PV Cycle, die gespecialiseerd is het verwerken en recyclen van zonnepanelen en omvormers. Fabrikanten van zonnepanelen kunnen zich hierbij aansluiten en betalen een soort lidmaatschap. De vergoeding die zij betalen is afhankelijk van het aantal verkochte zonnepanelen.